Ντράγκι: Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να μείνει πιστή στο πρόγραμμα

Είναι αποφασιστικής σημασίας η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα να παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα, όσο και η σημερινή, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή.

Προειδοποίησε ότι η Φραγκφούρτη δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» διότι όπως λεει «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Ευρώπης».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για μεταβατικές λύσεις στήριξης των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην αμερικανική Wall Street Journal ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων με σκοπό την ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει ένα trade off, μία σύνδεση θα λέγαμε μία συναλλαγή ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική εξυγίανση» και αυτό γιατί «μία υπαναχώρηση σε δημοσιονομικούς στόχους θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της αγοράς».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι η τρέχουσα κρίση θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ευημερία τους.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς, αν η κρίση έχει περάσει» λέει ο Μάριο Ντράγκι. Και επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: λιτότητα συν διαρθρωτικές αλλαγές.
Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου - Deutsche Welle