Ζαν Λεμιέρ: Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές στην ανταλλαγή των ομολόγων, σημειώνει ο σύμβουλος του προέδρου της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Ζαν Λεμιέρ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

«Κατά τη γνώμη μου η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι καλή και θα έπρεπε να υπάρξει συμμετοχή της πλειοψηφίας των πιστωτών, καθώς δεν είναι στο συμφέρον κανενός να χρεοκοπήσει η Ελλάδα», τονίζει ακόμα ο κ. Λεμιέρ.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν χρηματοπιστωτικά funds τα οποία να επιθυμούσαν τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς μέρος του ελληνικού χρέους πρόσφατα αγοράστηκε από αυτά, ο κ. Λεμιέρ, από τους βασικότερους διαπραγματευτές από την πλευρά των ιδιωτών (IIF), εκτιμά ότι τα funds αυτά δεν έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τη νέα δανειακή συμφωνία, καθώς δεν αποτελούν σημαντικό αριθμό.

«Δεν έχουμε το ακριβές ποσό του χρέους και πώς αυτό κατανέμεται, αλλά το 45% διακρατείται από τις ελληνικές τράπεζες. Το υπόλοιπο βρίσκεται κυρίως σε ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία», σημείωσε ακόμα το στέλεχος της BNP.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, οι ιδιώτες πιστωτές θα εγγράψουν ζημιές 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, μειώνοντας το χρέος της χώρας κατά 107 δισ. ευρώ.

Μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 206 δισ. ευρώ, η απώλεια για τους ιδιώτες πιστωτές υπολογίζεται να ανέρχεται στο 73%.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Ελλάδα σημειώσει ανάπτυξη πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο, οι πιστωτές θα σημειώσουν μικρότερη απώλεια, καταλήγει ο κ. Λεμιέρ.
Πηγή: skai.gr