Κλείσιμο

Αλλαγές στον προϋπολογισμό φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση

Αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2012 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης που κατατέθηκε χθες (Τρίτη) στην Βουλή.

Ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που συζητείται την Πέμπτη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προβλέπει περικοπές δαπανών 3,2 δισ. ευρώ και αναθεωρεί το στόχο του ελλείμματος για το 2012 στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου 5,4% που προβλέπονταν αρχικά.

Παράλληλα, αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος των εσόδων ενώ μειώνονται σημαντικά και κρατικές δαπάνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση 25 ερευνητικών φορέων του υπουργείου Παιδείας, μειώσεις στις συντάξεις αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, την περικοπή του εκλογικού επιδόματος κατά 75% διαμορφώνοντάς το πλέον στα 500 ευρώ, μείωση κατά 10% της αντιμισθίας δημάρχων, περιφερειαρχών και των υπόλοιπων αιρετών της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος με ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην ρύθμιση των αυθαίρετων που έληγε στις 29 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), στο οποίο κατατέθηκε την Τρίτη, μετά την έγκρισή από το υπουργικό συμβούλιο.

Σήμερα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

Από το κούρεμα των ομολόγων σε πρώτη φάση δεν θα εξαιρεθούν τα ομόλογα 11 χιλιάδων φυσικών προσώπων.

Όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έρθει ρύθμιση που θα καλύπτει τις απώλειες από το κούρεμα για όσους έχουν επενδύσει έως 100 χιλιάδες ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Περισσότερα για το PSI ΕΔΩ.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης