ΟΟΣΑ: Υπέρ της ταχύτερης εκταμίευσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης

Ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και απονέμει εύσημα στη Γερμανία για τις επιδόσεις της.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμούς Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία ζητά την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποδέσμευση των πόρων του δευτέρου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. «Αυτό που στην παρούσα φάση είναι αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή», δήλωσε ο κ. Γκουρία σε συνέντευξή τύπου στο Βερολίνο παρουσιάζοντας την έκθεση του οργανισμού για τη γερμανική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ζήτησε επίσης την αύξηση των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης (EFSF, ESM), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει ένα τείχος ασφαλείας όσο το δυνατόν πιο μεγάλο και πιο ευρύ για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Επιτυχές το γερμανικό μοντέλο

Ο Α. Γκούρια με την καγκελάριο Α Μέρκελ

Αναφερόμενος στις γερμανικές επιδόσεις ο Άνχελ Γκουρία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Ήλθαμε για να σας συγχαρούμε. Πράξατε καλώς, συνεχίστε έτσι» ήταν το μήνυμα του γγ του ΟΟΣΑ προς το Βερολίνο.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας ήταν τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές, ωστόσο για το 2012 η πρόγνωση του διεθνούς οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης κινείται στο 0,4% του ΑΕΠ. Η σχετική πρόγνωση της γερμανικής κυβέρνησης στο 0,7%. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ θέλουν τη γερμανική οικονομία να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά από μια μικρή ύφεση στα τέλη του 2011 που αποδίδεται στις συνέπειες της κρίσης χρέους, η οποία μαστίζει χώρες της ευρωζώνης. Και όπως υπογράμμισε ο Άνχελ Γκουρία: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Γερμανία αναγνωρίζει την αξιοσημείωτη εξέλιξη της Γερμανίας, της οποίας το μοντέλο ανάπτυξης αποδείχθηκε τόσο επιτυχές στη φουρτούνα της κρίσης». Σύμφωνα με τον γγ του ΟΟΣΑ, «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μείωσαν την ανεργία και η πράσινη ανάπτυξη συνέβαλε στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Πρόβλημα το δημογραφικό

Έλλειψη εργατικού δυναμικού θα αντιμετωπίσει η Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει ένα «άρτιο φορολογικό σύστημα που συμβάλει στον περιορισμό των ελλειμμάτων. Για τα καλά αυτά αποτελέσματα δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία.
Ωστόσο η Γερμανία δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της. Η οικονομική της ανάπτυξη μπορεί να σημειώσει αισθητή μείωση στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εάν το Βερολίνο δεν αντιμετωπίσει τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος. Η έλλειψη εργασιακού δυναμικού σε διάφορους τομείς της οικονομίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μία λύση είναι η προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά για αυτό θα πρέπει η Γερμανία να άρει τα μισθολογικά εμπόδια.
Πηγή: skai.gr