Αμφίβολη η οριστική έγκριση της διάσωσης στο Eurogroup

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως η Γερμανία και σύμμαχοί της ίσως δεν είναι προετοιμασμένοι να δώσουν την έγκρισή τους στο Eurogroup της Τετάρτης, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στη σημερινή συνάντηση της ομάδας εργασίας του ευρώ θα αποφασιστεί κατά πόσο θα δοθεί αύριο η τελική έγκριση για τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να έχει πει ότι έχει καταρτιστεί μια λίστα «με τουλάχιστον μισή ντουζίνα πράγματα» τα οποία πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους η παρουσίαση λεπτομερειών για τις περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που έλειπαν για να καλυφθεί ο στόχος του ελλείμματος, διευκρινίσεις για το πώς σκοπεύει η ελληνική πλευρά να μειώσει το εργασιακό κόστος κατά 15% και διαβεβαιώσεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία – ιδίως μετά τη δήλωση Σαμαρά περί προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές.

Αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν πειστούν, τότε υπάρχει περίπτωση στροφής σε ένα σχέδιο Β, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Αυτό προβλέπει μία «αποδοχή υπό όρους» του νέου δανείου διάσωσης και επανεξέτασή του στο επόμενο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών θα δινόταν σε μια τέτοια περίπτωση έγκριση μόνο για την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Η Φρανκφούρτη φέρεται να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δε θα υποστεί την ίδια απομείωση στα ομόλογά της με αυτήν για τους ιδιώτες πιστωτές.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, εξάλλου, η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι φλόγες που έκαψαν ιστορικά κτίρια στην Αθήνα «γλείφουν» επίσης το μέλλον της χώρας στη νομισματική ένωση. Η κοινωνική αντίδραση περιορίζει τις ελπίδες για προώθηση μεταρρυθμίσεων, γράφει η ελληνική εφημερίδα επικαλούμενη τον προβληματισμό Ελλήνων πολιτικών και οικονομολόγων.

Ως βαθύτερο πρόβλημα της χώρας περιγράφεται η «ανικανότητα ή απροθυμία της πολιτικής τάξης» να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατική αδράνεια, την αντίσταση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τη φοροδιαφυγή.

Τονίζεται δε ότι πολλοί Έλληνες οικονομολόγοι πιστεύουν ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με ένα συνδυασμό επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Γράφοντας δε στην ίδια ο εφημερίδα, ο αναλυτής της Citigroup Γουίλεμ Μπάιτερ που πρόσφατα εκτίμησε ότι οι πιθανότητες μη συντεταγμένης πτώχευσης της Ελλάδας έχουν αυξηθεί στο 50% (λόγω της μεγαλύτερης προθυμίας των Ευρωπαίων να επιτρέψουν κάτι τέτοιο), σημειώνει ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα για την αποφυγή του κινδύνου.

Εξηγεί ότι απαιτούνται ακόμα 325 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετων περικοπών, έγγραφες πολιτικές δεσμεύσεις, έγκαιρη έγκριση από επιφυλακτικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και εφαρμογή του PSI. Ακόμα όμως και αν η πτώχευση στις 20 Μαρτίου αποφευχθεί, ο αναλυτής του Σίτι εκτιμά ότι δύσκολα το νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία με την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr