Κλείσιμο

Αλματώδης άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Κωνσταντίνος Δαυλός

Πραγματικό πάρτι έκανε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς απαλλάχθηκε από την αβεβαιότητα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Ο Γενικός Δείκτης, που για μεγάλο διάστημα της Δευτέρας ήταν πάνω από το 5%, έκλεισε τελικά στις 834,41 μονάδες, αυξημένος κατά +4,65%.

Πρωταγωνίστριες στην άνοδο ήταν οι Τράπεζες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τους κλαδικούς δείκτες με 12,32%, ενώ μοναδικός κλάδος με μείων ήταν το εμπόριο με ποσοστό 1,30%, αντανακλώντας τις ζημίες στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και την αναμενόμενη πτώση στην κατανάλωση που θα φέρουν οι νέες μειώσεις μισθών.

Θετικό πρόσημο σημείωσαν και οι αγορές της Ευρώπης, όμως οι αναλυτές συστήνουν προσοχή, καθώς το νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα είναι πιο απαιτητικό, κάτι που τόνισε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Πάντως η θετική ψήφος των Βουλευτών δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια για τη νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, καθώς τώρα Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφανθούν αν το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο το 2020, τη στιγμή που νέα στοιχεία από την έκθεση βιωσιμότητας το μειώνουν -στην καλύτερη περίπτωση- στο 128% του ΑΕΠ και όχι στο 120%, αφήνοντας ανοιχτή μία «τρύπα» 6 έως 7 δισ. ευρώ.

Το PSI αναμένεται να ανακοινωθεί στο Eurogroup της Τετάρτης, τη στιγμή όμως που παραμένει και ένα ακόμη σκοτεινό σημείο: ο κλειστός λογαριασμός που θα δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο για να λαμβάνει η Ελλάδα τη βοήθεια. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αν και αναφερόμενος εμμέσως σε αυτόν, ο εκπρόσωπος τύπου της, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως αν δεν τηρηθούν οι τωρινές δεσμεύσεις μετεκλογικά, η βοήθεια θα διακοπεί.

Τέλος, το ελληνικό "ναι" έδωσε ώθηση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και στο ευρώ, ενώ βοήθησε και την Ιταλία να αντλήσει 12 δισ. ευρώ από της αγορές με καλύτερο επιτόκιο.


Πηγή: skai.gr