Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση

Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, που θα περιλαμβάνονται σε νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2012 από τον περιορισμό των δαπανών για φάρμακα, για επιδοτήσεις κατοικιών απομακρυσμένων περιοχών, αμυντικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις, αμοιβές αντιδημάρχων αλλά και περικοπή 550 θέσεων αντιδημάρχων. 

Τον Ιούνιο θα πρέπει να προσδιοριστούν νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015, με νέες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο εργασιακό, στην απελευθέρωση των αγορών αλλά και νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασιακές αλλαγές που έρχονται με τη δανειακή σύμβαση περιλαμβάνουν μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και επιπλέον 10% για τους νέους έως 25 ετών, μείωση της ισχύος της μετενέργειας στους 3 μήνες και περικοπή της επιχορήγησης προς τα ταμεία με υψηλές συντάξεις ή υψηλές επιχορηγήσεις κατά 300 εκατ. ευρω. Δεν έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα ύψους 325 έκατ. ευρω που οδήγησαν στην αναβολή του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης