Τζ. Σόρος: Η ελληνική διάσωση δεν θα απαλλάξει την Ευρώπη από τον κίνδυνο

Αδύναμη ανάπτυξη και παρατεταμένη πολιτική ένταση που θα μπορούσε να συντρίψει την ευρωζώνη, ακόμη και αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τα μέτρα λιτότητας, προέβλεψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες αντιμετωπίζουν μια χαμένη δεκαετία», είπε ο Σόρος. « Για την ακριβεια, ενδεχομένως να πρόκειται για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς η Ιαπωνία που ήρθε αντιμέτωπη με μια παρόμοια κατάσταση τραπεζικής κρίσης, συμπληρώνει 25 χρόνια χωρίς ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Σόρος.

«Αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να την καταστρέψουν, και αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος» είπε.

Ένα πακέτο μέτρων που προβλέπει περικοπές στον προϋπολογισμό, στους μισθούς και στις συντάξεις θα μπορούσε να εγκριθεί από την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, δεν είναι όμως απαραίτητο ότι θα είναι αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Σίγουρα όμως θα εξασφαλίσει άλλους έξι μήνες χωρίς προβλήματα στο ελληνικό μέτωπο.

«Η Ελλάδα είναι μια άρρωστη κατάσταση» που έχει υποστεί «λανθασμένους» χειρισμούς από τις ευρωπαϊκές αρχές και «θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη» είπε ο Σόρος.




Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου