Πιέζει ο χρόνος να γίνουν έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Προτεραιότητα σε κεφάλαια και υποδομές ώστε  να κατασκευαστούν  ταχύτατα οι  ευρωπαϊκής υποδομές στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα, προκρίνει έρευνα.

Σε μια έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία επιχειρήσεων, βιομηχανικών ενώσεων, ΜΚΟ και ομάδων προβληματισμού (think tanks), το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και η απαραίτητη υποδομή του δικτύου, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο», δήλωσε η Susanne Νies από την Eurelectric, μια ένωση που εκπροσωπεί μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Λόγω της σταδιακής κατάργησης της παραγωγικής ικανότητας, όπως η πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία, και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ μεταβλητών μορφών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, «υπάρχει ανάγκη για μια ταχεία, έγκαιρη και γρήγορη επέκταση - και βελτίωση - του ευρωπαϊκού δικτύου για να γίνει κατάλληλο για το νέο ενεργειακό σύστημα», είπε η Nies.

«Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε η Nies, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας για την ενεργειακή πολιτική και την παραγωγή στην Eurelectric.

Σχεδόν το 98% των ερωτηθέντων κατά τη διεξαγωγή της έρευνας είπαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται αναβάθμιση, επέκταση και πλήρη διασύνδεση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί μια ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το 75% ήθελε η ΕΕ να αυξήσει την οικονομική στήριξη ώστε να μπορέσει να συμβεί αυτό.

Αδειοδότηση των δικτύων
Στο θέμα των διαδικασιών αδειοδότησης των δικτύων, το οποίο έχει εξοργίσει σταδιακά τα ενδιαφερόμενα μέρη της νέας οικονομίας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, το 87% δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκδίδει άδειες πιο γρήγορα, και ένα άλλο 70% υποστήριξε την επιβολή των χρονικών περιορισμών εκ μέρους της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών στον σχεδιασμό.

«Είναι σπάνιο να υπάρχει τέτοια αξιοσημείωτη ομοφωνία μεταξύ βιομηχανίας και ΜΚΟ σε ένα κομμάτι της νομοθεσίας που έρχεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ο Julian Scola, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας σχολίασε στην EurActiv.

«Στέλνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ανάληψη δράσης της ΕΕ σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης του δικτύου και την ανάγκη να προτείνει νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης», είπε.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο Επίτροπος Ενέργειας, Gunther Oettinger, δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι  για «την κατασκευή των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Πυρηναίων χρειάστηκαν τριάντα χρόνια, επειδή ένα κράτος μέλος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον στον εν λόγω διαγωνισμό».

Η προσωπικής επιλογής διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη για την EWEA από την εταιρεία Συμβούλων Hill και Knowlton, και συμμετείχαν μόνο 45 ερωτηθέντες.  Παρ 'όλα αυτά, «αντιπροσωπεύουν σίγουρα ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελών και, σε πολλές περιπτώσεις, σκέφτηκαν ηγέτες στον τομέα τους» Ιουλιανός Σκόλα επεσήμανε.  Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου, την Υπηρεσία Ενέργειας Anadalusia, το Nature Conservancy in Europe, και την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Mπαταρίας.

Ιστορικό
Τα έξυπνα δίκτυα είναι ψηφιοποιημένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπουν την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των παρόχων και των καταναλωτών, ενώ προβλέπουν ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά την έλλειψη ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, το τρίτο ενεργειακό πακέτο που υιοθετήθηκε το 2009, ενθαρρύνει τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών δικτύων.

Τον Οκτώβριο του 2009, η Επιτροπή δημοσίευσε τον χάρτη χρηματοδότησης για το Σχέδιο Στρατηγικής για την Ενεργειακή Τεχνολογία. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει 2δις ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας» προκειμένου να επιτρέψει στο 50% των ενεργειακών δικτύων της ΕΕ να λειτουργήσουν ως έξυπνα δίκτυα. 
Πηγή: EurActiv.gr