Γ. Κουκιάδης: Eπενδυτικό ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ και λαχεία

Για επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και καθηγητής εργατικού δικαίου Γιάννης Κουκιάδης μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα. «Έχουμε προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των λαχείων, υπάρχει ενδιαφέρον» σημείωσε.

Όπως τόνισε, το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου τέθηκε σε ορθολογιστικές βάσεις κατά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για δυσαρέσκεια των δανειστών σχετικά με τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων. «Με την τρόικα έχουμε ξεκαθαρίσει τι βγήκε το ’11 και τι θα βγει το ’12» δήλωσε.

Για την έκταση του Ελληνικού δήλωσε ότι υπάρχουν νομικές περιπλοκές, αλλά τόνισε ότι αποτελεί ένα ακίνητο ανεκτίμητης αξίας.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο τη Δευτέρα μεταβίβασε το 23,3% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο ΤΑΕΙΠΕΔ.Το 23,3% του ΟΛΘ αποτιμάται σήμερα σε 23,7 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις αλλαγές που ζητά η τρόικα στο μισθολογικό, μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή εργατικού δικαίου ο κ. Κουκιάδης έθεσα θέμα παραβίασης του συνταγματικού και κοινοτικού δικαίου.

«Με τις μειώσεις στους μισθούς υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμα, γιατί οι αυξήσεις προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας» εκτίμησε.

«Πρόκειται για κύκνειο άσμα για τα εργασιακά. Η τρόικα ξεπερνά το Ρουβίκωνα. Ενώ οι εταίροι βρίσκουν λύσεις υπάρχει ένας τρίτος που επιβάλει άλλη λύση. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει κοινωνικό χάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι βασικός πυλώνας του κοινοτικού δικαίου. Δεν μπορείς να τα αναιρέσεις αυτά» σημείωσε ο κ. Κουκιάδης.

«Οποιαδήποτε συρρίκνωση του κόστους εργασίας δεν βοηθά ούτε στην εξυπηρέτηση του χρέους ούτε στην ανάπτυξη. Οι μισθοί είναι σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές, πρέπει να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες» εξήγησε.

Τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια για βίαια επιβολή αλλαγών στα εργασιακά.

Δηλώσεις για τις πιέσεις της τρόικας ως προς το μισθολογικό κόστος έκαναν στον ΣΚΑΪ επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Πηγή: Eπιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας