Άκερμαν: Η κατεύθυνση είναι σωστή

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πορεία διόρθωσης των σφαλμάτων του παρελθόντος, διαμήνυσε από το Νταβός η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε μια ομιλία που δίχασε τους αναλυτές αλλά και τους εκπροσώπους των αγορών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, που στο Νταβός νιώθει σαν στο σπίτι του, εκτιμά ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο. «Όλα τα βήματα που έγιναν είναι σωστά βήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν ταχύτερα, άλλα να είναι μεγαλύτερα, αλλά η κατεύθυνση είναι η σωστή», λέει ο ελβετός τραπεζίτης.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της καγκελαρίου»

Θετικά φαίνεται να βλέπει ο Γιόζεφ Άκερμαν τον τρόπο που η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την κρίση, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις που διατυπώνει στο ζήτημα της αύξησης των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών. «Είναι σωστό ότι οι παγκόσμιες χρηματαγορές αναμένουν μια μεγαλύτερη ομπρέλα προστασίας, ίσως δύο φορές μεγαλύτερη από την υπάρχουσα. Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε πως μπορεί αυτό να καταλήξει σε αυτογκόλ όταν τεθεί εκ νέου ως θέμα η μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση της Γερμανίας. Για τον λόγο αυτόν συμμερίζομαι τις ανησυχίες της καγκελαρίου και λέω πως θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Θα πρέπει η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη εάν για παράδειγμα η Ελλάδα έλθει σε δύσκολη θέση και προκύψουν μεγάλα προβλήματα στις αγορές ή προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες», παρατηρεί ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

«Βελτιώθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

Ο Γιόζεφ Άκερμαν κάνει έναν θετικό απολογισμό των πεπραγμένων, παραδέχεται ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για την υπέρβαση της κρίσης. «Εάν δούμε τις προσδοκίες των αγορών διαπιστώνουμε ότι είναι κατ` αρχήν θετικό το γεγονός ότι βελτιώθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εδώ βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα». Θετικό χαρακτηρίζει ο κ. Άκερμαν το γεγονός ότι ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. «Και στις χώρες αυτές βελτιώθηκε η βιωσιμότητα του χρέους τους». Στις θετικές κινήσεις συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων. «Πρόκειται για ένα βήμα που έγινε εγκαίρως και θα στεφθεί με επιτυχία. Τα ανοιχτά ερωτήματα είναι οι μηχανισμοί στήριξης και φυσικά η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Εδώ έχουν τεθεί σωστές βάσεις, αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί πολιτική στήριξη», καταλήγει ο τραπεζίτης.
Πηγή: skai.gr