Παρίσι: Οι πιστωτές αποφασίζουν για το «βαθύ κούρεμα»

Την περαιτέρω στάση τους μετά και τη σκληρή στάση που αντιμετώπισαν, θα καθορίσουν σε συνάντηση που πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών υπό τον Τσαρλς Νταλάρα αναφέρει το Associated Press.

Η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Στην Αθήνα φτάνει στο μεταξύ την Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιστούτου Τσαρλς Νταλάρα.

Ο Τσαρλς Νταλάρα κάλεσε τους ευρωπαίους να συναινέσουν σε συμφωνία για το "κούρεμα" απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύσει η ευρωζώνη.

Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων εκτίμησε πάντως ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης προς τιμήν του διπλωματικού σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, οι εταίροι μας ασκούν έντονες πιέσεις στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να συνεναινέσουν στο νέο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα
, οι αναλυτές Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IfW) του Κιέλου, εκτιμούν πως μόνο με "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 80% θα καταφέρει η Ελλάδα να φέρει σε τροχιά σταθεροποίησης τον προϋπολογισμό της.

Απορρίπτουν δε, το ενδεχόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει τη μεγαλύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς υλοποίηση, καθώς θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας και να αναπτύξει μία κουλτούρα συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στην έρευνα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο PSI μετά και την σύνοδο του Eurogroup και τη χθεσινή συνάντηση του υπ. Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη διάψευση
δημοσιεύματος βρετανικής οικονομικής εφημερίδας προέβη την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων, ύψους 45 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της.

Ο αρμόδιος Οικονομικών του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Βαθειάς, τόνισε ότι οι εξελίξεις που δρομολογούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο, οδηγούν σε φαύλο κύκλος υπανάπτυξης (...) που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά και επιμηκύνει βασανιστικά για τους Έλληνες, το τέλος του προβλήματος.

Πηγή: skai.gr