Κλείσιμο

Ρ. Πρόντι: Οποιος παίζει με την Ελλάδα, παίζει με όλους

Αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα της αλληλεγγύης. Οποιος παίζει με την Ελλάδα, παίζει με όλους».

Ο κ Πρόντι, σημείωσε ότι δε θέλει να κάνει προβλέψεις σχετικά με την στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης, για τις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι κάνει θυσίες και λαμβάνει πολύ επώδυνα μέτρα και κάλεσε «όσους κρατούν τα σκήπτρα» να το λάβουν υπόψη τους.

Ο κ. Πρόντι εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση στο παρελθόν μπορούσε να λυθεί εύκολα, αλλά «σήμερα είναι απόλυτα αναγκαίες αλληλέγγυες παρεμβάσεις» και κάλεσε τη Γερμανία να μην ξεχάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Είπε ακόμα ότι σε περίπτωση αποτυχίας και χρεοκοπίας του ευρώ θα πληρώσει σοβαρές συνέπειες και η Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν η πρώτη που θα έβγαινε χαμένη από μια τέτοια εξέλιξη». Πάντως τόνισε ότι το ευρώ δε θα καταρρεύσει.

Ακόμα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για όλη την ευρωζώνη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μια τυχόν χρεοκοπία και σημείωσε ότι χρειάζεται η έκδοση ευρωομολόγων και η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, ζήτησε από την ΕΕ να αντισταθεί «ενωμένη στην επίθεση των κερδοσκόπων».

Πηγή: skai.gr