Νέα κρίσιμη συνάντηση για το PSI την Παρασκευή

Νέα συνάντηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους έχουν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Tσαρλς Νταλάρα.

"Τελειώνει ο χρόνος για επίτευξη συμφωνίας στο PSI" αναφέρει από την πλευρά του το ΙΙF σε επίσημη ανακοίνωσή του που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, εντείνοντας τις πιέσεις στην Αθήνα για άμεση οριστικοποίηση του PSI.

Aναφερόμενο στις συναντήσεις της Πέμπτης με την ελληνική ηγεσία το ΙIF τονίζει χαρακτηριστικά ότι "σειρά ζητημάτων για το PSI συζητήθηκαν, και κάποια ζητήματα - κλειδιά παραμένουν άλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο, αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει".

"Για να ολοκληρωθεί
η εθελοντική συμφωνία του PSI για την Ελλάδα είναι απαραίτητη η υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών" προσθέτει η ανακοίνωση.

"Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του IIF παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σε καλό και δημιουργικό κλίμα" επεσήμαναν ωστόσο νωρίτερα την Πέμπτη πηγές του ΥΠΟΙΚ.

«Σφίγγα» παραμένει πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν την Κριστίν Λαγκάρντ να τάχθηκε, κατά τη συνάντηση της με την Άνγκελα Μερκελ, υπέρ της αύξησης της βοήθειας στην Ελλάδα.

Για το PSI συζήτησαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Εντωμεταξύ, την επόμενη Τρίτη πρόκειται να έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

H ανακοίνωση του ΙΙF:


"Charles Dallara and Jean Lemierre, Co-Chairs of the Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee for Greece, met today in Athens with Prime Minister Lucas Papademos and Deputy Prime Minister and Finance Minister Evangelos Venizelos to discuss the voluntary PSI for Greece, against the background of the October 26/27 Agreement with the Euro Area Leaders. A range of issues were discussed and some key areas remain unresolved. Discussions will continue in Athens tomorrow, but time for reaching an agreement is running short.

It is essential in order to finalize the voluntary PSI agreement that support be given by all official parties in the days ahead. As Chancellor Merkel and President Sarkozy stressed in their Berlin press conference earlier this week, it is important that Greece reach agreement with the private sector on a voluntary debt exchange as soon as possible."

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας