Φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα επιβάλλει η Γαλλία

Φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αναμένεται να επιβάλει εντός του έτους ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκενό αποκάλυψε ότι ο φόρος θα επιβληθεί φέτος και ότι ο γάλλος πρόεδρος θα προχωρήσει μόνος του αν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του μήνα.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου που κατηγόρησε το Παρίσι ότι βιάζεται. Ο εκπρόσωπος της καγλεκαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα.

Ο Φρ. Μπαρουάν δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συζητήσουν για το θέμα. Παράλληλα, ο Σαρκοζί αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Δευτέρα για συνομιλίες με την Μέρκελ.

Την πρόταση για την επιβολή φόρου είχε παρουσιάσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2010, παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας.
Πηγή: skai.gr