Τζ. Σόρος: Η κατάρρευση του ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες

Εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη και σε τελική ανάλυση και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε –κάπως υπερβολικά- να συνοψιστεί το μήνυμα από την Ινδία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Ο ουγγροαμερικανός πολυεκατομμυριούχος υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ και διάσπαση της ευρωζώνης θα είχε τρομακτικές συνέπειες, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί την κρίση στην ευρωζώνη σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη από την χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008, αναφέρουν οι Economic Times, επικαλούμενοι σχετικές δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή. Αλλά και στο Bloomberg ο Σόρος δηλώνει πως οι αγορές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Και την αφορμή για τις νέες αυτές ανησυχίες έδωσαν, σύμφωνα με το Der Spiegel, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μιας «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», λέγοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών.

FTD: Tο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 130 δισ. ευρώ

Πάντως, η Κομισιόν, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αναβολής σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι της Αθήνας δεν επιτευχθούν. «Θα είμαστε πολύ σκληροί όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες ότι το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα «θα πρέπει κατά τα φαινόμενα να είναι μεγαλύτερο των 130 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί το φθινόπωρο».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: « Κύκλοι της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι το προβλεπόμενο μέχρι τώρα ποσό της δανειακής βοήθειας δεν θα επαρκέσει, λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Το πόσα χρήματα ακριβώς θα χρειαστεί η χώρα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι συνομιλίες για μερική απομείωση του χρέους σε ύψος 100 δισ. ευρώ περίπου συνεχίζουν προφανώς να εξελίσσονται με αργό ρυθμό, αν και έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο…».
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Der Spiegel, FTD, Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου