Η Ουγγαρία, στο χείλος της καταστροφής(;)

Δύσκολη περίοδο διανύει και η Ουγγαρία. Η σκληρή και πεισματική γραμμή του πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπαν θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Και μάλιστα όταν δεν προδιαγράφεται επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Θεωρίες συνομωσίας

Οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη ανασφάλεια στην πολιτική Ορμπαν. Το τοπικό νόμισμα, το φιορίνι, έχει χάσει σε αξία, για να δανειστεί η χώρα πρέπει να πληρώνει όλο και πιο ακριβά επιτόκια. Πάνω από 10% είναι το επιτόκιο ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας. Το χρηματιστήριο καταποντίστηκε, μια μοιραία κατάσταση, αφού η κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πριν από 4 χρόνια η Ουγγαρία δανείστηκε ποσό 20 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Η επιστροφή του ποσού λόγω των υψηλότερων επιτοκίων θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία για τη χώρα, διότι οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και δεν την δανείζουν. Στη Βουδαπέστη κυκλοφορούν φήμες για θεωρίες συνομωσίας σε βάρος της Ουγγαρίας.

"Τα πρόσφατα γεγονότα κάνουν σαφές στην ουγγρική κυβέρνηση ότι εδώ πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του νομίσματος της χώρας μας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρας Γκίρο Στσαζ. "Η κατάσταση δεν είναι και τόσο καταστροφική, που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη υποτίμηση».
Ανησυχία όμως προκαλούν και οι πολιτικές συνθήκες μετά την ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου νέου συντάγματος. Οι επικρίσεις έρχονται από κάθε πλευρά.
Ο πρωθυπουργός καλείται να αποσύρει αμέσως το νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία της εθνικής τράπεζας.

Όχι σε άλλο δάνειο

Πρόσφατα δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας στον κατώτατο βαθμό και δεν προβλέπουν κάτι το καλύτερο, αν δεν αλλάξει ο πρωθυπουργός πολιτική. «Είναι λογικό ότι το φιορίνι θα χάσει ακόμη περισσότερο σε αξία», λέει ο αναλυτής Ζόλταν Τερεκ. «Θα επηρεαστεί αρνητικά και το χρηματιστήριο. Και φυσικά η αναχρηματοδότηση του κράτους θα γίνει ακόμη πιο ακριβή». Γι αυτό ακριβώς το λόγο η Ουγγαρία χρειάζεται φρέσκο χρήμα.

Όμως το ΔΝΤ επιμένει να μην θέλει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για νέο δάνειο. Η συνάντηση που έχει οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου, στη Ουάσιγκτον, θα έχει τον χαρακτήρα βολιδοσκόπησης όπως δήλωσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Αν όντως ο πρωθυπουργός ΄Ορμπαν θέλει το δάνειο, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική και να μην ψηφίζει νόμους που αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός ‘Ορμπαν άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξει το νόμο, αλλά αν αυτό αρκεί παραμένει άγνωστο . Το πρόβλημα είναι ότι αντιδρά κάθετα στην πολιτική υψηλών επιτοκίων του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας ΄Αντρας Σιμόρ και με μεγάλη δυσκολία δέχεται αντιρρήσεις. Το αποτέλεσμα: Η Ουγγαρία να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, χωρίς ενδείξεις για επιστροφή στην ομαλότητα.
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου, Andras Meyer-Feist- Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθ. Σύνταξης