ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Jeffrey Sachs: «Η Ελλάδα πληρώνει την λάθος πολιτική της Μέρκελ»

Από την οικία του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Θάνο Δημάδη για το ελληνικό πρόγραμμα του PSI ξεκαθαρίζοντας ότι η αίσια κατάληξη του είναι η μόνη εναλλακτική που έχει η Ελλάδα ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο γερμανικό δίδυμο Μέρκελ- Σόϊμπλε.

 
"Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό PSI πρέπει να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία υπέρ της Ελλάδας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Δεν είναι εναλλακτική ούτε μία "τυφλή" χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε η έξοδός της από την ευρωζώνη. Αυτές είναι εναλλακτικές εξαιρετικά επικίνδυνες για την Ελλάδα". Αυτό λέει ο διεθνούς φήμης αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή από την Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη αναφορικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard και νυν διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia ερωτηθείς από τον Θάνο Δημάδη εμφανίστηκε ταυτοχρόνως ιδιαίτερα επικριτικός για την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόϊμπλε λέγοντας ότι "δεν έχουν επιδείξει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό" για να αντιμετωπίσουν την ευρωπαϊκή κρίση και βοηθήσουν πραγματικά την Ελλάδα. Ο κ. Sachs τόνισε με νόημα ότι "η Ελλάδα έχει κάνει ένα μεγάλο μέρος όσων όφειλε να κάνει απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της. Τώρα είναι η δική τους σειρά και κυρίως η σειρά της Γερμανίας να επιδείξει επαγγελματισμό και να αλλάξει την πολιτική της για να σωθεί η ευρωζώνη. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πολιτική της Γερμανίας μέσα στην ευρωζώνη". Και προσθέτει ότι "η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια δανείστηκε άκριτα και δημιούργησε ένα δημοσιονομικό χάος στην οικονομία της Αλλά εκτός από αυτό, έχει να αντιμετωπίσει τώρα και μία παράλογη πολιτική εκ μέρους της Γερμανίας εις βάρος της".

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό PSI, ο κ. Sachs δεν συμμερίζεται την βεβαιότητα όσων λένε ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. "Αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά" δηλώνει θέτοντας δύο σοβαρές παραμέτρους που πρέπει να λάβουν- όπως λέει- υπ' όψη τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν για να υπάρξει αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος τους ζητάει να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις καθώς- όπως τονίζει χαρακτηριστικά- "το να αφήνουν την Ελλάδα μόνη της να διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες πιστωτές δεν είναι η επίσημη υποστήριξη που είναι αναγκαίο από μέρους τους αυτή τη στιγμή να επιδείξουν προς την ελληνική πλευρά".

Σε ερώτηση του Θάνου Δημάδη επισημαίνει ότι δεν θα είναι ευνοϊκή κατάληξη για την Ελλάδα αν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές οδηγηθούν σε ένα επιτόκιο 5% ή μεγαλύτερο για τα νέα ομόλογα. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι με ένα τέτοιο επιτόκιο το ελληνικό χρέος δε θα είναι και πάλι βιώσιμο στο μέλλον, ο κ. Sachs επιμένει ότι "το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί για τα νέα ομόλογα δεν πρέπει να ξεπερνάει το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας, που είναι το 3%". Στην χειροτέρα των περιπτώσεων δηλώνει ότι το επιτόκιο για τα νέα ελληνικά ομόλογα "δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 4%", θέση που συμμερίζεται και το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για επιτόκια όχι μεγαλύτερα του 4.5%. Τέλος ο Jeffrey Sachs θέτει και μία ακόμα παράμετρο στο θέμα λέγοντας ότι το δημόσιο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες "είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού χρέους της Ελλάδας. Το υπόλοιπο είναι το χρέος που έχει δημιουργηθεί από τα δάνεια της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα". Ο κ. Sachs ζητάει να προβλεφθεί ειδική μέριμνα αναδιάρθρωσης και αυτού του υπόλοιπου χρέους υπέρ της Ελλάδας "με ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του 3% και έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής του στα 30 έτη" όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Αποσπάσματα της αποκλειστικής συνέντευξης του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Jeffrey Sachs στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Θάνο Δημάδη μπορείτε να παρακολουθήσετε στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Ποιος είναι ο Jeffrey Sachs

O οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστήμιου Columbia Jeffrey Sachs έχει χαρακτηριστεί από τους Los Angeles Times, ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών, και από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη (2 φορές μάλιστα), ενώ έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ρωσίας κατά τη μετάβαση των οικονομιών των δύο αυτών χωρών από τον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό», στην οικονομία της αγοράς. Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει σύμβουλός της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θιασώτης και εν πολλοίς εφευρέτης της «συνταγής του σοκ» ο Σακς, υπήρξε το «παιδί θαύμα» της οικονομικής επιστήμης κατά τη δεκαετία του 80' αλλά και στις αρχές του 90ʼ. Χαρακτηριστικό της γρήγορης ανέλιξης του ήταν το γεγονός ότι μόλις στα 29 του χρόνια -το 1983-, ο Τζέφρι Σακς έγινε τακτικός καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Harvard. Το 2002 ο Σακς φεύγει από το πανεπιστήμιο του Harvard και αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ κατέχει θέση ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
 
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες
"Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή...
18.07.2019, 09:03
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Όχι σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων - Πιθανή αύξηση τιμολογίων
«Είναι εγκληματικό να μπουν τα "νερά" στην ιδιωτικοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...
18.07.2019, 07:30
Ρέγκλινγκ: Παράθυρο για μείωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά στο μέλλον
«Το μέλλον είναι κατά πάσα πιθανότητα κάπως διαφορετικό από ό,τι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλές...
18.07.2019, 01:56
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό τα χρέη του 2018
Διευρύνονται επίσης οι δυνατότητες ρύθμισης εταιρικών χρεών.
18.07.2019, 00:07
Οδηγίες της ΑΑΔΕ για ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις
Εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα πρέπει να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
17.07.2019, 21:02
Μίνι φορολογικό σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί ζητούν χρόνο
Εντατικές πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει ριζική...
17.07.2019, 20:30
Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο
Η έκδοση στέφθηκε με επιτυχία, με το ομόλογο να διαμορφώνεται στο ευνοϊκό 1,9%.
17.07.2019, 19:11
Economist: Θέμα αναπροσαρμογής τιμολογίων έθεσαν εκπρόσωποι της ΔΕΗ
Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους...
17.07.2019, 19:04
ΣΕΒ: Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα σε φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις
Επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, ταχύτερη απονομή της...
17.07.2019, 16:46
Στα 3,388 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα το α' εξάμηνο του 2019
Στα 3,388 δισ. ευρώ ανήλθε το το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι ελλείμματος 1,878 δισ.
17.07.2019, 14:39

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.