Κλείσιμο

Η Δανία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που σοβεί στην ευρωζώνη επιθυμεί να συμβάλει η Δανία αναλαμβάνοντας από τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ. Η σκανδιναβική χώρα των 5,6 εκατ. κατοίκων έχει επιλέξει να μείνει εκτός του ενιαίου νομίσματος.

Η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ επισήμανε ότι η Κοπεγχάγη επιθυμεί να καταστεί «γέφυρα» μεταξύ των «17» και των «27», διασφαλίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ των χωρών του ευρώ και των χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρωνόμισμα δεν θα βαθύνει περαιτέρω.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για τους Δανούς, εκτιμούν αναλυτές, μετά το βέτο της Βρετανίας στην αλλαγή των συνθηκών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Ο δανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικολάι Βάμεν δήλωσε από την πλευρά του ότι επιθυμεί το Λονδίνο «να παραμείνει ένα πολύ δραστήριο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», προσθέτοντας με έμφαση ότι η Ευρώπη χρειάζεται να βρει «πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».

Σημειώνεται ότι η Δανία αναλαμβάνει για 7η φορά την προεδρία της ΕΕ., διαδεχόμενη την Πολωνία. Η επίσημη τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου. Την προεδρία της ΕΕ για το β’ εξάμηνο το 2012 θα αναλάβει η Κύπρος.
Πηγή: skai.gr