Δραματική υστέρηση εσόδων και εκτροχιασμός δαπανών

Πιο κοντά στη λήψη νέων μέτρων φέρνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 11μηνο, τα οποία δείχνουν σημαντική υστέρηση των εσόδων και εκτροχιασμό των δαπανών.

Συγκεκριμένα τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 3,1% έναντι στόχου για αύξηση κατά 1%, ενώ την ίδια ώρα οι δαπάνες αυξάνουν με ρυθμό 6,2% έναντι στόχου για μείωση κατά 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα στο 11μηνο ανήλθαν στα 43,833 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού κατά 5,473 δισ. ευρώ, που έχει αναθεωρηθεί δύο φορές.

Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 14% ήταν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συνεχίζεται αμείωτη, υποχωρώντας σε ετήσια βάση σε ποσοστό άνω του 23%.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2012 σε περίπτωση που ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάσει αποκλίσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι δύο μήνες του 2012, που εγγράφονται στο 2011, για να δούμε τι μέτρα θα χρειαστούν».


Αυξήθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία

Αύξηση 8,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (ΓΔΤΕ) του μηνός Οκτωβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, έναντι αύξησης 4,0% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι μηδενικής μεταβολής, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης