Κλείσιμο

Αρνητικό πρόσημο στις αγορές στον απόηχο της S&P

Σε αρνητικό κλίμα οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, στον απόηχο της απειλής υποβάθμισης 15 ευρωπαϊκών χωρών από τον οίκο Standard and Poor’s.

Απώλειες άνω του 1% στα Χρηματιστήρια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης. Κάθετη υποχώρηση καταγράφει και το ευρώ. Στο 1,3369 η ισοτιμία του με το δολάριο.

Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Nέο ρεκόρ και για τα 10ετή ομόλογα της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας.

Με μια λιτή ανακοίνωση αντέδρασαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί στην ανακοίνωση της S&P. Στην κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι Γερμανία και Γαλλία έλαβαν γνώση του περιεχομένου της ανακοίνωσης και ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή αναλύει στο μεταξύ σε νέα έκθεσή του ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Νομούρα.

Εκτιμά ότι, στην υποθετική περίπτωση που προσέφευγε η χώρα στη δραχμή, η υποτίμησή της θα έφτανε το 57,6% έναντι του ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, με την ισοτιμία του νέου νομίσματος να διαμορφώνεται στα 0,57 δολάρια.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης