«Ασφυξία» από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών

Άσχημα μαντάτα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η επερχόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να έχει επιπλέον σημαντικές επιβαρύνσεις στο οικογενειακό εισόδημα.

Η νέα τράπεζα τιμών που έχει ήδη καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να εμφανίζει μειωμένες τιμές σε σχέση με τις σημερινές εμπορικές κατά 20%, θα είναι όμως σημαντικά αυξημένες κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες που παραμένουν ίδιες από το 2007.

Χαρακτηριστικά, νεόδμητο διαμέρισμα στο Μαρούσι με εμπορική τιμή 2.500 ευρώ, έχει ήδη καταχωρηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας στα 2.000 ευρώ την ώρα που η σημερινή του αντικειμενική αξία είναι στα 1.600 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 20%.

Ανάλογα, διαμέρισμα στην Ηλιούπολη διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ όταν η παλιά αντικειμενική του αξία ήταν 400 ευρώ φθηνότερη.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να συμπαρασύρει μια σειρά από περίπου 20 φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα που έχουν σχέση με τις αντικειμενικές αξίες. Στην πρώτη θέση έρχεται το νεοεισερχόμενο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης νεόδμητου διαμερίσματος 3 ετών 100 τ.μ με τη σημερινή αντικειμενική άξια θα πλήρωνε τέλος 625 ευρω ενώ με την νέα 750.

Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί και το ποσόν του πόθεν έσχες που πρέπει να δικαιολογηθεί μέσω της δήλωσης.

Επιπλέον θα συμπαρασύρει προς τα επάνω μια σειρά από έμμεσους φόρους όπως γονικές παροχές, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τεκμήριο διαβίωσης, δημοτικά τέλη, συμβολαιογραφικά, έξοδα παράστασης δικηγόρου, υποθηκοφυλακείο κτλπ.

Οι εμπορικές αξίες των ακινήτων που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδας αλλάζουν κάθε 3 μήνες ανάλογα με την πορεία της αγοράς.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος