Εντατικές προσπάθειες στο παρά πέντε να γεφυρωθούν οι διαφωνίες Μέρκελ - Σαρκοζί

Κορυφώνονται οι διεργασίες που θα καθορίσουν το μέλλον του ευρώ και τη μορφή της νέας Ευρώπης.
Λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα Μέρκελ και Σαρκοζί, βρίσκεται σε εξέλιξη
ένα δραματικό παρασκήνιο, με κεντρικά θέματα τον δημοσιονομικό έλεγχο και τις κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα και χρέη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν να βρεθεί λύση τώρα, ενώ τόσο η γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος δέχονται ομαδικά πυρά για τη στάση τους, την ώρα που προσπαθούν οι ίδιοι να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Κατά την αυριανή συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για στενότερη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, το οποίο θα παρουσιάσει ο γαλλογερμανικός άξονας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Το Βερολίνο ζητάει επίμονα αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ το Παρίσι από την πλευρά του ζητά αλληλεγγύη.

Εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, ο Νικολά Σαρκοζί δυσκολεύεται να αποδεχθεί τις προτεινόμενες από την Καγκελάριο Μέρκελ αυτόματες κυρώσεις για τα κράτη-παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας, ενώ οι αντίπαλοι Σοσιαλιστές τον κατηγορούν ότι έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της. «Η κυρία Μέρκελ είναι αυτή που αποφασίζει. Και ο κύριος Σαρκοζί ακολουθεί. Όμως, η ευρωπαϊκή ένωση στηρίζεται στα θεσμικά της όργανα. Μην το ξεχνάμε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος με τους Σοσιαλιστές.

Η απάντηση ήρθε από το Μέγαρο των Ηλυσίων δια στόματος του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. «Είναι ανεύθυνο να παίζουμε με τα εθνικά αισθήματα, τον πατριωτισμό. Ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να βάλει τέλος στις υπερβολές των γερμανόφοβων φίλων του».

Εκτός όμως από το Νικολά Σαρκοζί, πυρά στο εσωτερικό δέχεται και η Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να απομονωθεί η Γερμανία, εάν έχει ηγετικές φιλοδοξίες στην Ευρώπη. «Όταν υπάρχει Γερμανός που λέει ότι σήμερα και στο μέλλον στην Ευρώπη θα μιλούν γερμανικά, όταν ένας Γερμανός Υπ. Εξωτερικών θεωρεί ότι οι τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Τρίπολη, στο Κάιρο ή στην Καμπούλ είναι σημαντικότερες από τις πολιτικές επαφές με την Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, όλα αυτά είναι επιζήμιοι εθνικιστικοί λεονταρισμοί».

Ο πρώην καγκελάριος υπενθύμισε ότι η ανοικοδόμηση της Γερμανίας δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων για να υπογραμμίσει ότι είναι ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να επιδεικνύει αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Αποστολή Γκάιντερ στην Ευρώπη

Εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ θα βρίσκεται στη Γηραία Ηπειρο αυτή την εβδομάδα, με αποστολή να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για ταχύτερη και πιο αποφασιστική δράση, προκειμένου να αποφευχθεί, κατά το δυνατόν, η επιδείνωση της κρίσης χρέους. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Fed έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση Μόντι

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μόντι επισπεύδει την έγκριση νέων μέτρων λιτότητας, καθώς η χώρα το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών, με το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται κοντά στο 8%.
Πηγή: Βάνα Κουτρουλού