Focus: Σε διμερείς συμφωνίες προτίθενται να προχωρήσουν Γερμανία και Γαλλία

Γερμανία και Γαλλία προτίθενται να συνάψουν ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη της ευρωζώνης προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του νέου συμφώνου σταθερότητας που θα προτείνουν, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο ρισκάρουν τη διάσπαση της Ευρωζώνης, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των όρων ακόμα και αν οι υπόλοιποι αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους.

Αν δεν εγκριθούν οι όροι τους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, θα συνάψουν διμερείς συμφωνίες με Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη - γι αυτές - παρέμβαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Ο γάλλος οικονομολόγος Ζακ Αταλί εκτίμησε στο περιοδικό Focus ότι αν δεν υποχωρήσει στις αξιώσεις της η Γερμανία το ευρώ δεν έχει ζωή ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πηγή: Πηγή: Focus, Eπιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης