Κλείσιμο

Κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ & o ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Τους τελευταίους 17 μήνες, όσο διαρκεί η κρίση στην ευρωζώνη, Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα έχει στείλει πολλές φορές ένα ενιαίο μήνυμα: ότι τα 17 κράτη μέλη του κοινού ενιαίου νομίσματος μπορούν να δράσουν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για να αναχαιτίσουν την κρίση και ότι, εφόσον λειτουργήσουν συλλογικά, έχουν επαρκώς τους οικονομικούς πόρους για να το πετύχουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην τελευταία σύνοδο κορυφής των G20, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ταμείου προτείνοντας λύσεις ώστε να μη χρειαστεί για τις ΗΠΑ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το σκοπό αυτό. Οι ιδέες που έπεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι, είναι η ενίσχυση ρευστότητας του ΔΝΤ μέσω δανείων που θα του χορηγούνταν από χώρες- μέλη της ευρωζώνης που δεν έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στην κρίση, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη Γερμανία.

Ένα άλλο μέτρο, που προτάθηκε- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν η αύξηση των ειδικών κεφαλαίων του ΔΝΤ (τα λεγόμενα drawing rights ή SDR) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία πηγή χρηματοδότησης εκείνων των κρατών- όπως σημερινό χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ιταλίας- που έχουν άμεση ανάγκη άντλησης ρευστότητας με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Είναι κεφάλαια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας ή σχετικές δυσκολίες.

Αυτά τα λεγόμενα SDR είναι ξεχωριστά κεφάλαια από εκείνα που κάθε χώρα συνδράμει στο ΔΝΤ. Τα SDR δίνουν σε μία χώρα το δικαίωμα να απευθυνθεί προς άλλες χώρες και να δανειστεί άμεσα ένα πολύ περιορισμένο ποσό χρημάτων κυρίως σε δολάρια ή ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα που δανείζεται χρήματα, έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει τα χρήματα αυτά προς τις χώρες από τις οποίες δανείστηκε αυτά τα χρήματα, με ένα συγκεκριμένο- σχετικά χαμηλό- επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, ως ο κύριος χρηματοδότης του Ταμείου, πρέπει να εγκρίνει σύμφωνα με τον κανονισμό οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου ή στη διαχείριση των κεφαλαίων του.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν να αναπτύξουν μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο ένα πλέγμα επιλογών τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη γενικότερη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες τις ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Κύπρος κ.α. έχουν επισπεύσει την ανάγκη λήψης σχετικών αποφάσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση μέχρι το Φεβρουάριο κανείς δε γνωρίζει αν θα υπάρχει το ευρώ. 

Η Αμερική- σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει από την πρώτη στιγμή ο ΣΚΑΪ- αντιτίθεται σε κάθε λύση που θα την εξανάγκαζε να καταβάλλει περισσότερα κεφάλαια προς το Ταμείο και- κατ' επέκταση- για τη διάσωση της ευρωζώνης.

Η ανησυχία του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι έκδηλη και δηλωτικά είναι τα λεγόμενά του σε εκδήλωση στην οποία μετείχε στη Νέα Υόρκη για την προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας: "Έχω σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο σε υπεραντλαντικά τηλεφωνήματα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες... Ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχει άμεσο αντίκτυπο σε όσα συμβαίνουν εδώ στην Αμερική" είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες διατεθειμένες να συνδράμουν με κεφάλαια του ΔΝΤ, ίσως ανάμεσα σε αυτές δεν συγκαταλέγει την Αμερική. Το Αμερικανικό Κονγκρέσο, το οποίο- μην ξεχνάμε- είναι πολιτικά διαιρεμένο σε ότι αφορά την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, είναι απίθανο να δώσει το πράσινο φως για να δαπανηθούν περισσότερα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογούμενων για να βοηθηθεί η Ευρώπη. Ωστόσο η ηγεσία του ΔΝΤ επεξεργάζεται ήδη κι άλλους δρόμους για να μπορέσει να στηρίξει την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος...

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κ. Λαγκάρντ στο πρόσφατο ταξίδι της στο Μεξικό εξασφάλισε τη διαβεβαίωση των Μεξικανών αξιωματούχων να εξετάσουν σχολαστικά το θέμα συνδρομής, με δικά τους κεφάλαια, του Ταμείου. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ και στελέχη του Ταμείου έχουν αναλάβει ειδική αποστολή να διερευνήσουν τις προθέσεις και άλλων χωρών που θα ήθελαν να ρίξουν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση της δανειακής επάρκειας του ΔΝΤ. Από τα 950 δις ευρώ που έχει στη διάθεσή του, μόνο τα 380δις ευρώ είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για να χορηγηθούν προς μία π.χ. ευρωπαϊκή χώρα υπό τη μορφή δανεισμού.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ, ο τρόπος που θα μπορέσει αυτή να συμβεί, και το μέγεθός της καθώς και η θεσμοθέτηση ενός ειδικού ρόλου που θα αναλάβει το Ταμείο συμπληρωματικά προς το EFSF απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είναι κάτι που θα αποτελέσει πολύ σύντομα το μεγάλο ερωτηματικό μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο.

Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη