Νέα συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ στις 5 Δεκεμβρίου

Την ανάδυση ενός νέου οικονομικού κύκλου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο», είπε.

«Η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες. Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση», υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της», κάτι που «θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι Παρίσι και Βερολίνο «μάχονται» για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, εκτίμησε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις μέσω «ειδικής πλειοψηφίας». «Περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι είναι πεπεισμένος πως θα μείνει «ανεξάρτητη» και «θα ενεργήσει» για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Έτσι θα μείνει», είπε, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην ΕΚΤ να αποφασίσει «πότε και με ποια μέσα» θα δράσει.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr