Προς ενεργότερο (;) ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Έντονες είναι οι διεργασίες που διεξάγονται στο παρασκήνιο ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη του ΔΝΤ. Ανώτατη- και καθ' όλα έγκυρη- πηγή του Ταμείου, με την οποία συνομίλησε πριν λίγες ώρες ο ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών. "Ζητούμενο των συζητήσεων είναι να βρεθεί λειτουργικά και θεσμικά ένας τρόπος ώστε το Ταμείο να έχει τη νομιμοποίηση αλλά και τη δυνατότητα να στηρίξει με ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα τις χώρες της ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια συμπληρώνοντας το πεδίο δράσης του EFSF" είπε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος του Ταμείου μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι καμία επίσημη ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει έως ότου αυτές οι συζητήσεις καταλήξουν σε δεδομένα συμπεράσματα. Είπε επίσης ότι "είναι προς το παρόν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη η κατάληξη αυτών των έντονων διαβουλεύσεων". Ο άνθρωπος του Ταμείου με τον οποίον συνομίλησε ο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ως την "πιο ρεαλιστική λύση την εμπλοκή της ΕΚΤ με την παροχή κεφαλαίων προς το Ταμείο για να ενισχυθεί η δανειακή του επάρκεια" εφόσον η Γερμανία συναινέσει σε αυτό.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το ΔΝΤ, όπως εξηγούν και στελέχη του σε κατ' ιδίαν συζήτήσεις, "με τα υπάρχοντα κεφάλαια που διαθέτει δεν μπορεί να πάρει στους ώμους του ακόμα μία διάσωση μίας οικονομίας όπως αυτή της Ιταλίας". Αν δε βρεθεί λύση για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του, το Ταμείο σε μία τέτοια περίπτωση θα ξεμείνει αργά ή γρήγορα από κεφάλαια γεγονός που, όπως εκτιμάται θα πυροδοτήσει την αβεβαιότητα στις αγορές.

Αν η κεφαλαιακή του επάρκεια δεν ενισχυθεί μέσω της ΕΚΤ, αυτό είναι αμφίβολο αν θα το κάνουν χώρες όπως η Αμερική και χώρες της Ασίας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αποστροφή του λόγου του Μπάρακα Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με Μπαρόζο και Ρομπάϊ στον Λευκό Οίκο λέγοντας με εμφατικό τρόπο ότι "η Ευρώπη έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση". Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη με τη μορφή περισσότερο κεφαλαίων για παροχή δανείων από το ΔΝΤ είναι προς στιγμήν ένα ανίσχυρο σενάριο. Σημειωτέον ότι οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή στο Αμερικανικό Κογκρέσο είναι εξαιρετικά αρνητικοί για να υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα ένα σχέδιο χορήγησης περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ. Εκτός αυτού, οι χώρες της Ασίας ή άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες παρότι είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να συνδράμουν, εσχάτως εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες για το αν πρέπει να αναμειχθούν περισσότερο στη διάσωση της ευρωζώνης όσο "οι ίδιοι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν αποφασηνίζουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις προθέσεις τους και τις λύσεις που προτείνουν για να βγουν από την κρίση".

Για την Ελλάδα

Όλο αυτό το σκηνικό αστάθειας που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και τα πρόσφατα σχέδια της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα, τα οποία ίσως προσπελαστούν από τις ραγδαίες εξελίξεις. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του PSI αλλά κυρίως οι υποψίες ότι ακόμα και το κούρεμα 50% δε θα είναι επαρκές για να επιστρέψει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, προβληματίζουν τα στελέχη του Ταμείου. Προς το παρόν, η 6η δόση πρέπει να θεωρείται διασφαλισμένη. Αυτό έλεγε στέλεχος του Ταμείου στον ΣΚΑΪ τονίζοντας όμως ότι "η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που τις έχουν δοθεί". Η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου, μετά την επιστροφή της κ. Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και αφότου τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ θα έχουν μελετήσει αναλυτικά την έκθεση Τόμσεν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία- σύμφωνα με πληροφορίες- θα θέτει πολύ αυστηρά τελεσίγραφα προς την ελληνική πλευρά.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη