Reuters: Χώρες της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή ιδιωτών στο ESM

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπεύθυνοι της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM).

Στην αρχική συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης προβλέπονταν ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών και σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις, κάτι που αποτελούσε πάγιο γερμανικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των ιδιωτών (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες) στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ήταν απαίτηση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

Όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ευρωζώνης (όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) δεν επιθυμεί να προβλέπονται τέτοιες ρήτρες στους κανόνες του ESM.

Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν στο πρακτορείο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συναινέσει στην αφαίρεση των ρητρών αυτών μόνο ως μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στις Συνθήκες της ΕΕ.

Το ESM αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το ΕSM, λέγοντας ωστόσο, ότι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός  έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Πηγή: skai.gr