To Βερολίνο επιβεβαιώνει το γερμανικό σχέδιο για τα υπερχρεωμένα κράτη

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αυθεντικότητα εξασέλιδου εμπιστευτικού σημειώματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, και περιλαμβάνει σχέδιο για το μηχανισμό στήριξης και τον έλεγχο των υπερχρεωμένων χωρών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το σχέδιο, περιλαμβάνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με ευρείες αρμοδιότητες, όπως ο πλήρης δημοσιονομικός έλεγχος μίας υπερχρεωμένης χώρας.

Το σχέδιο έχει ως αφετηρία την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» σε χώρες - μέλη που έχουν ελλείμματα εκτός των συμφωνηθέντων, περιλαμβανομένης και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.

Αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσες χώρες παραβιάζουν συστηματικά τους κανονισμούς.

Οι κυρώσεις σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο θα αρχίζουν από πρόστιμα έως και απώλεια της κυριαρχίας επί της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο είχε πει ότι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν τα επιλύουν, πρέπει να χάνουν μέρος της κυριαρχίας τους (υπονοώντας την κατάρτιση του προϋπολογισμού).
Πηγή: skai.gr