Ανησυχία ΔΝΤ για την παγκόσμια φτώχεια

Την ανησυχία του ότι άλλα 23 εκατομμύρια άνθρωποι από ην Αφρική, την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, θα προστεθούν στον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών, εκφράζει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αυτό θα γίνει αν ξεσπάσει άμεσα μια οικονομική κρίση ικανή να πλήξει τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη.

Το ΔΝΤ εκφράζει το φόβο ότι αν η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας καθηλωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους για όλο το 12μηνο στο 2,6% και στο 2,4%, του χρόνου, τότε «Προκύπτουν μεγάλες αντιξοότητες, όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική συγκυρία, και για κάποια πλούσια κράτη», «μία γενικευμένη ύφεση στη 17μελή ευρωζώνη» και «έντονες επιπτώσεις για τον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών» σε όλο τον πλανήτη.

Σημειώνει ότι αν επαληθευτεί το ανωτέρω σενάριο για τη διεθνή ανάπτυξη, τότε στα κράτη όπου υφίστανται οι χαμηλές αμοιβές, έως τον Δεκέμβριο του '12 επιπλέον 23 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν φτωχοί.

Προβλέπει επίσης ότι η παρατεταμένη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας απολήγει σε μια μαζική στροφή επενδυτών στην εκμετάλλευση των παγκόσμιων πρώτων υλών και σε αυτήν την περίπτωση, «ακριβαίνουν μεν απότομα πετρέλαιο και τρόφιμα», όμως από την άλλη μεριά «δεν επακολουθεί ξανά (όπως έγινε στα τέλη του '08) κύκλος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία. Με τη διαφορά, ότι προστίθενται στους φτωχούς άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι (που ζουν με 1,25 αμερικανικό δολάριο, καθημερινά)».

Το ΔΝΤ συνέταξε τη σχετική ανακοίνωση με τον τίτλο «Η διαχείριση των κινδύνων της ανάπτυξης και των σοκ από την τρέχουσα αποτίμηση των παγκόσμιων πρώτων υλών» τον Σεπτέμβριο, αλλά τη δημοσιοποίησε σήμερα.
Πηγή: skai.gr