Β. Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν θέλει να διώξει κανέναν από την ΟΝΕ

Στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και ανώτατο στέλεχος του κόμματος Σόιμπλε διακήρυξε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να διώξει, ούτε πιέζει κανένα να βγει από την ευρωζώνη.

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην συζήτηση περί εξόδου απείθαρχων δημοσιονομικά χωρών από την ευρωζώνη, επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να διώξει, ούτε πιέζει κανέναν να βγει από την ΟΝΕ.
«Όποιος όμως δεν μπορεί να το αντέξει αυτό, θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει. Εμείς θέλουμε αλληλεγγύη με όλους», τόνισε ο κ. Σόιμπλε δεχόμενος τα ενθουσιώδη και παρατεταμένα χειροκροτήματα των συνέδρων. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε, ότι εκείνη θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θέλει α σηκώσει το βάρος με το οποίο συνδέεται η παροχή βοήθειας. Προηγουμένως ο Γερμανός υπουργός είχε τονίσει ότι η ΟΝΕ θα πρέπει να γίνει ένωση σταθερότητας.

Τί σημαίνει «περισσότερη Ευρώπη»;


Στο ίδιο μήκος κύματος, προηγουμένως η καγκελάριος που επισήμανε στην ομιλία της ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της πολιτικής ένωσης. «Αυτό σημαίνει, όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη», τόνισε η καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας την περίοδο που διανύουμε ως τη δυσκολότερη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της κρίσης χρέους.

Η Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται μια νέα πρόσληψη της κοινής μας ευθύνης στην και για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, ωστόσο οι προβληματικές χώρες θα πρέπει να επιδείξουν δημοσιονομική πειθαρχία. Όπως είπε, «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη», διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη».
Πηγή: Βιβή Παπαναγιώτου, Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος