Finacial Times: Παράλογο, αλλά σωστό

«Παράλογο, αλλά σωστό», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου των γερμανικών Financial Times: «Εδώ και καιρό η κρίση χρέους της Ελλάδας μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε κρίση δημοκρατίας. Υπ’ αυτή την έννοια ο Παπανδρέου καταφεύγει στην έσχατη λύση. (….) Στην απόφαση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολλαπλή κριτική: στην έλλειψη ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων, στην παντελή έλλειψη σχεδίου παρουσίασης της απόφασής του στην κοινή γνώμη και κυρίως στο ότι γνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο ‘όχι’ στο δημοψήφισμα.

Όμως δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να οδηγήσουν σε καταστροφή. Εάν διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6η δόσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει ουδείς λόγος για πανικό. Επίσης εάν λειτουργήσει η ΕΚΤ σαν ευρωσωτήρας και εγγυηθεί την αγορά ομολόγων των άλλων υπερχρεωμένων χωρών θα αποτραπεί ο πανικός και θα σταθεροποιηθούν έτσι οι αγορές. Αυτό εξάλλου το απαιτούν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι. Ο Παπανδρέου τόλμησε το στοίχημα. Έτσι εάν κατορθώσουμε να περάσουμε (ως ΕΕ και ευρωζώνη) χωρίς απώλειες το χρονικό διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα, και ο Παπανδρέου καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό με τα επιχειρήματά του, τότε το ευρώ θα βγει πιο ισχυρό και πιο σταθερό, από ότι φαίνεται σήμερα.»

Στην ίδια εφημερίδα, Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα» και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ευρωβοήθειας: «Έλεγα πάντα ότι εάν η Ελλάδα θέλει να επωμιστεί το βάρος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, τότε θα τη στηρίζουμε».

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται σίγουρος «για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος» λέγοντας χαρακτηριστικά «εμπιστεύονται τη δύναμη των επιχειρημάτων. Το 2ο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να σταθεί και πάλι η χώρα μόνη της στα πόδια της. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.»

Η μοίρα της Ελλάδας, μοίρα της Ευρώπης;

«Από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης», υπογραμμίζει στο σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung και επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες συνέπειες:

«Όσο σκληρά και αν ακούγεται η ελληνική πολιτική δεν αφορά πια αποκλειστικά τους Έλληνες. Αυτή είναι σήμερα η ειδοποιός διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται άλλες 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Και εάν ισχύει ότι από το ευρώ εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ, τότε όλα παίζονται. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης;»

Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι τώρα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πρέπει να καταστρώσουν όχι ένα σχέδιο, αλλά δύο, τρία για να ανταποκριθούν σε ένα ελληνικό ‘όχι’ στις αποφάσεις της συνόδου και καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε δύσκολους μήνες. Η τόλμη και η πολιτική σταθερότητα που επέδειξε αξίζουν όντως την εκτίμησή μας. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί επιθυμεί ξεκάθαρες καταστάσεις…Θα ήταν όμως ειρωνεία της τύχης να χάσει τώρα στην βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφο του λαού στο δημοψήφισμα. Τότε όλα θα κόστιζαν πιο ακριβά και για την Ευρώπη.»

«Όλα ή τίποτα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και την ‘αιφνίδια’ απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα: «Η Ευρώπη σοκαρίστηκε. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες την δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό, αν και την εποχή της διακυβέρνησής της (κυβέρνηση Καραμανλή) τα προβλήματα της Ελλάδας μεγάλωσαν. (…) Το δημοψήφισμα κοστίζει χρόνο και η Ελλάδα δεν τον έχει και έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν και άλλοι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναρωτηθούν γιατί δεν ψηφίζουν και αυτοί για το ευρωπακέτο: «Γιατί άραγε επιτρέπεται να ψηφίσουν οι Έλληνες, εάν θέλουν να διασωθούν, και όχι και οι Γερμανοί; Εάν δηλαδή αυτοί και τα παιδιά τους θέλουν να επωμισθούν εγγυήσεις δισεκατομμυρίων για άλλους;»

Πηγή: Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου, Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου