Νταλάρα: Αφοσιωμένος στη συμφωνία των Βρυξελλών

Αφοσιωμένος στην εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου παρά τις εξελίξεις στην Ελλάδα δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Παραδέχθηκε ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου τού προκάλεσε έκπληξη, αλλά όπως πρόσθεσε η ενασχόληση με την ελληνική κρίση ούτως ή άλλως είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε τρενάκι του λούνα παρκ.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών ως «ιστορική ευκαιρία» για την Ελλάδα να απαλλαγεί από ένα σημαντικό ποσοστό του χρέους της και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Έλληνες τις επιλογές που έχουν. Όπως είπε, έχουν να επιλέξουν μεταξύ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που στο μέλλον θα τους βγάλει από τη λιτότητα και θα τους επαναφέρει στην ανάπτυξη και της απομόνωσης από επενδυτές και κεφάλαια που συνεπάγεται μακρόχρονη συρρίκνωση της οικονομίας.

Πρόσθεσε δε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο ρυθμός της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα ήταν πολύ επιθετικός και τώρα χρειάζεται ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός προσαρμογής, τον οποίο προσφέρει η νέα δανειακή συμφωνία.

Είπε επίσης ότι αν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να ελέγχουν την κρίση χρέους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο