Συμφωνία για εθελοντικό «κούρεμα» 50% μετά από ολονύκτιο θρίλερ

Σε συμφωνία που αφορά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% κατέληξαν τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες με τους τραπεζίτες μετά από ολονύκτιο θρίλερ. Η συμφωνία αφορά ομόλογα που λήγουν έως το 2035, και εφόσον γίνεται σε εθελοντική βάση θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Έτοιμος να υλοποιήσει το τελεσίγραφο που απηύθυνε την Τετάρτη προς τους τραπεζίτες εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο «γαλλογερμανικός άξονας» κατά τη -δεύτερη- συνάντηση μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι με τον γενικό διευθυντή του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ηγέτες της Ευρωζώνης, με προεξάρχοντες το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί, φέρονται να προειδοποίησαν τον κ. Νταλάρα (εκπρόσωπο τον τραπεζιτών), ότι χωρίς την επίτευξη συμφωνίας οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αντιμετώπιζαν ελληνική χρεοκοπία και επομένως 100% απώλεια των επενδύσεών τους.

Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ φέρονται να είπαν στον Νταλάρα ότι «το ελληνικός χρέος δεν θα επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα, γι’ αυτό καλό είναι να δεχθείς 50% με 50% συν ‘κούρεμα’, δηλαδή εύλογη απομείωση, ειδάλλως η χρεοκοπία είναι πιθανότητα».

Τη φημολογία ότι έχει έχει γίνει σημαντικό βήμα για συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό κοντά στο 50% και σε εθελοντική βάση είχε διαψεύσει νωρίτερα ο Τσαρλς Νταλάρα. Το IIF (Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής) είναι ο εκπρόσωπος των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν και σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των εβδομήντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Στα 106 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης.

Στα 106 δισ. ευρώ υπολογίζεται και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ΕΑΤ επισημαίνει πάντως ότι το συγκεκριμένο ύψος της επανακεφαλαιοποίησης είναι μία πρώτη εκτίμηση, και πιθανώς να αναθεωρηθεί το Νοέμβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των τραπεζών για τα κρατικά ομόλογα.
Πηγή: skai.gr