Στην Κίνα ο διεθυντής του EFSF

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται να επισκεφτεί την Παρασκευή την Κίνα σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το EFSF (440 δις. ευρώ) θεωρείται ότι δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα φαίνεται να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύοντας στο ταμείο διάσωσης της (EFSF), μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αν συμβεί αυτό, η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εν όψει της συνόδου της G20, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου στις Κάννες, Γαλλία.

Εντός του ΔΝΤ, αυξημένη συμβολή σημαίνει περισσότερα δικαιώματα ψήφου. Οι αναδυόμενες οικονομίες εδώ και καιρό ζητούν την ισχυροποίηση του λόγου τους στην οργάνωση, η οποία κυριαρχείται από τις αναπτυγμένες οικονομίες, ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δικαίωμα βέτο.
Πηγή: skai.gr