Σαρκοζί - Μέρκελ: Την Τετάρτη πρέπει να υπάρξει συμφωνία

Αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εμφανίστηκαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξή που παραχώρησαν.

«Υπάρχει κοινή θέληση να καταλήξουμε την Τετάρτη σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές", δήλωσαν οι δύο ηγέτες. Ουσιαστικά μιλάμε για χρέη που μαζεύονταν επί 30 χρόνια σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρούν ικανοποιητικά, ενώ συμπυκνώνονται οι θέσεις για το ρόλο του Ταμείου Στήριξης (EFSF). Επισήμανε ότι οι συνομιλίες για την Ελλαδα δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο προοδεύουν και θα υπάρξει λύση την προσεχή Τετάρτη. «Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής ευθύνης μας για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει την χρηματοοικονομική κριση», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ιρλανδία εξέρχεται από την κριση, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή. Εγώ και η καγκελάριος υπενθυμίσαμε στους εταίρους τη δέσμευσή μας για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες στο σύνολό του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό άλλα και παγκόσμιο» επισήμανε.

Αιτιολογώντας την απόφαση για στήριξη των τραπεζών, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη χαθούν καταθέσεις, αλλά και να διατηρηθεί η αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Σημείωσε ότι μία οικονομία δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς πιστώσεις και για να υπάρχουν αυτές θα απαιτείται ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να διασφαλισθεί μελλοντικά η πειθαρχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης στους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όσον αφορά στα σχέδια που συζητούνται για τη στήριξη των τραπεζών, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι δεν αφορούν σε συμμετοχή της ΕΚΤ στην παρούσα φάση. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν μόνες τους τα κεφάλαια που τους λείπουν, αν δεν τα καταφέρουν να προσφύγουν στη βοήθεια των κρατών και αν και αυτό δεν είναι εφικτό, στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF).

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταπολεμήσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες. «Την Τετάρτη δεν μιλάμε για τέλος της κρίσης χρέους. Είναι πολλά βήματα ακόμη τα οποία πρέπει να κάνουμε» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο του προβλήματος της υπερχρέωσης διαφορετικά θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Πρέπει να μάθουμε ότι στο μέλλον η χρηματοπιστωτική μας πολιτική πρέπει είναι διαφορετική» υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr