Ρεν: Η Ευρώπη χρειάζεται συνολικό πακέτο μέτρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως προανήγγειλε ο βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, κύριο θέμα συζήτησης είναι η έγκριση της έκτης δόσης για την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πρόοδος στο σημερινό Eurogroup αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, ώστε να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη.

Ο κ. Ρεν διεμήνυσε ότι δεν αρκεί μία αποσπασματική λύση, αλλά χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που θα περιέχει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και θα ενισχύει τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να μην μεταδοθεί η κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων για την κρίση χρέους δημιουργούν «καταστροφική» εικόνα της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραιτήτως αναγκαίο να υπερτονίζονται οι διαφορές Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς δεν είναι οι μόνες που ενδεχομένως έχουν διαφωνίες στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, τονίζοντας όμως ότι «οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, σημείωσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται να καταλήξει σε μια «ισχυρή και ανθεκτική» απάντηση στην κρίση χρέους τις επόμενες ημέρες.

Εντωμεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για μετά το Eurogroup συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την Παρασκευή το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο πρωθυπουργός το Σάββατο, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών - Κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή: skai.gr