Κλείσιμο

Σε σύνοδο Νο2 η απόφαση για το «μεγάλο» κούρεμα

Σε δεύτερη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη, παρέπεμψαν την οριστική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα Γαλλία και Γερμανία, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν και η πιθανότητα να βρεθεί ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός έως τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής είναι μηδαμινή.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, οι δύο ισχυροί της Ευρωζώνης ζήτησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» συζητούνται πέντε εναλλακτικά σενάρια, με το πιο επιθετικό να προβλέπει ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα στο μισό της αξίας τους, δηλαδή για ένα καθαρό haircut 50%.

Αυτό αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, που φτάνουν μέχρι και το 80%. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να το δεχθούν οι τράπεζες.

Η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ ενός μεγαλύτερου κουρέματος, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των τραπεζών, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κανονική χρεοκοπία.

Άλλες χώρες πάλι εμφανίζονται πιο διστακτικές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και προτιμούν ένα εθελοντικό haircut.

Τέλος, κατά της λύσης της χρεοκοπίας τάσσεται και η ΕΚΤ.

Σήμερα Παρασκευή, Κομισιόν και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Πηγή: skai.gr