Βερολίνο: Όχι σε νέα ενίσχυση του EFSF, τελεία και παύλα

«Στοπ» στην έντονη φημολογία που έκανε λόγο για διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, EFSF, πέραν των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου επιχείρησε να βάλει την Τετάρτη το Βερολίνο.

«Η χρηματοδοτική ικανότητα του EFSF, δεν θα αυξηθεί πέρα από τα ήδη προβλεπόμενα 440 δισ. ευρώ, ούτε και πρόκειται να επεκταθεί η συμμετοχή της Γερμανίας πέρα από τα 211 δισ. ευρώ (σε εγγυήσεις) που έχει ήδη συμφωνηθεί, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξησή του πέρα από τα 440 δισ. ευρώ, τελεία και παύλα», δήλωσε εμφατικά, σε συνέντευξη Τύπου.

Διεξάγονται «παραγωγικές και θετικές» συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη ενόψει των συναντήσεων του Σαββατοκύριακου, σημείωσε, αναφέροντας ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα τον EFSF.

Έκκληση για «ισχυρή απάντηση» στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης απηύθυναν πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν από τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Κυριακής, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες.

Σε συμφωνία για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF στα 2 τρισ. ευρώ συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία, υποστήριζε μεταξύ άλλων η εφημερίδα The Guardian.
Πηγή: skai.gr