Η Moody’s «προειδοποιεί» την Γαλλία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι δεν απειλείται η πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας καθώς η χώρα έχει θεσπίσει μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ προειδοποίησε ότι ο στόχος για αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ 1,75% το 2012 είναι, πιθανώς, πάρα πολύ υψηλός.

''Δεν είναι (η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας ΑΑΑ) σε κίνδυνο, επειδή είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση μέτρων μείωσης του ελλείμματος'', είπε ο κ. Μπαρουέν στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ''France 2''.

''Θα είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε το τριπλό Α στην αξιολόγηση μας... Θα κάνουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για να μην υποβαθμιστεί'', πρόσθεσε.


Ο γάλλος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία είχε περιθώρια ελιγμών για την προστασία την κορυφαίας πιστοληπτικής της ικανότητας που της επιτρέπει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

''Έχουμε περιθώρια ελιγμών... Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, έτσι δεν υπάρχει καμία ανησυχία'', ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ''τα πάντα έχουν τεθεί σε εφαρμογή κατά τα τελευταία τρία χρόνια για να αποσοβηθεί μια υποβάθμιση''.

Ερωτηθείς εάν στόχος αύξησης του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά 1,75% το 2012 θα πρέπει να αλλάξει υπό το φως των αδύναμων οικονομικών προοπτικών, ο κ. Μπαρουέν πρόσθεσε: ''Είναι ίσως πολύ υψηλό σε σύγκριση με την εξέλιξη στην οικονομική κατάσταση, αλλά δεν θα τον προσαρμόσουμε σήμερα''.

Moody's: ''Θα τον προσαρμόσουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο''.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε πάντως τη Δευτέρα ότι μπορεί να θέσει σε αρνητικές προοπτικές την πιστοληπτική αξιολόγησης ΑΑΑ της Γαλλίας κατά τους επόμενους τρεις μήνες, εάν το κόστος για τη διάσωση τραπεζών και άλλων μελών της Ευρωζώνης ασκήσει πάρα πολλές πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Η προειδοποίηση του οίκου έρχεται τη στιγμή που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν μέτρα για την προστασία χρηματοπιστωτικού συστήματος της περιοχής από ένα βαθύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν διοχέτευση κεφαλαίων στις τράπεζες που έχουν έκθεση σε ελληνικό χρέος.
Πηγή: skai.gr