Markus Krall: Το «κούρεμα» δε θα σώσει την Ελλάδα

Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησαν οι «Νέοι Φάκελοι» για όλα τα σενάρια που συζητούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αφορούν στη Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος της HSBC, που διαπραγματεύεται με εντολή του ελληνικού κράτους το κούρεμα του 21%, θεωρεί τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή «διαπραγματευτικό χαρτί», ενώ ο εμπνευστής του σχεδίου «ΕΥΡΗΚΑ» Markus Krall, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει άμεσα το χρέος της στο 88% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, μεταβιβάζοντας σε εταιρία συμμετοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατική περιουσία ύψους 125 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Κραλ προέβλεψε πτώχευση της Ελλάδας και σίγουρη έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «δεν πρόκειται να σωθεί με το κούρεμα των ομολόγων».

«Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά αγαθά και εγκαταστάσεις που άπτονται θεμάτων ασφαλείας» διαβεβαίωσε ο Markus Krall στους «Νέους Φακέλους», ενώ σημείωσε ότι θεωρεί φυσιολογικούς τους μέχρι τώρα ενδοιασμούς που έχουν προκύψει.

«Δεν πρέπει να πουληθεί η ελληνική περιουσία για μια μπουκιά ψωμί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της Roland Berger, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για το αγοραστικό ενδιαφέρον σχετικά με την ελληνική περιουσία.

Όπως εξήγησε στον Αλέξη Παπαχελά και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, η εταιρία Roland Berger «υπολογίζει την ελληνική περιουσία από 75 έως 125 δισ. ευρώ» και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες που εξασφαλίζουν την επιτυχία του, ακόμη και αν δεν συγκεντρωθούν τα αναμενόμενα 125 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Krall, μέσω του σχεδίου ΕΥΡΗΚΑ και των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει, μεγάλο μέρος των χρημάτων ελλήνων καταθετών που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιστραφεί στην Ελλάδα, καθώς η εταιρία και ο ίδιος διαβλέπουν μεγάλο ενδιαφέρον και ελλήνων επενδυτών.

«Έχουμε μόνο 3 - 4 μήνες» σημείωσε ο Krall στους Νέους Φακέλους καθώς όπως τόνισε «μετά θα είναι πολύ αργά». Στο ενδεχόμενο ενός κουρέματος μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται στην συμφωνία του Ιουλίου, ο άνθρωπος πίσω από το ΕΥΡΗΚΑ προέβλεψε πτώχευση της Ελλάδας και σίγουρη έξοδο από το ευρώ.

«Δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα το κούρεμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Παπαχελά και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, ενώ σημείωσε ότι «είναι πολύ μικρότερα τα ποσά που απαιτεί το ΕΥΡΗΚΑ, από αυτά που θα χρειαστούν για να εγγυηθεί η Ευρώπη το τρέχον πρόγραμμα».

«Αν ληφθεί η απόφαση από την ΕΕ», δήλωσε τέλος στους Νέους Φακέλους ο Krall, «η Ελλάδα θα πάρει αμέσως τα 125 δισ. ευρώ» ενώ υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση, την οποία η εταιρία Roland Berger συμβουλεύει σε διάφορα θέματα, δεν προτείνει πρώτη το ΕΥΡΗΚΑ γιατί αυτό «πρέπει πρώτα να εξηγηθεί στους Έλληνες πολίτες όχι από την γερμανική αλλά από την ελληνική πλευρά».

Περισσότερα στο site των Νέων Φακέλων. ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr