Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης στο επίκεντρο της G20

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το ΒΒC.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντώνται στο Παρίσι, με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της Ελλάδας, εν μέσω φόβων ότι η κρίση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ευάλωτες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και στις εκτεθειμένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης, ένα από τα ερωτήματα που αναμένονται να τεθούν, είναι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να ενισχυθεί κεφαλαιακά, ως μία ευρεία απάντηση στην παγκόσμια κατάσταση.

Το Reuters επικαλούμενο πηγή της G20 αναφέρει ότι τέθηκε η πρόταση να ενισχυθούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ με το ποσό των 350 δισ. δολαρίων. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, θα προσβλέπει σε «αξιόπιστες αποφάσεις» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και στην ενίσχυση του EFSF, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Επίσης, θα «διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν επαρκών και θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Όμως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ εκτίμησε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρώπη έχουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είπε μάλιστα, ότι η Ευρώπη έχει σύνθετα προβλήματα, αλλά έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αντιμετώπισή τους.

Μιλώντας στο CNBC από το Παρίσι, είπε πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, είναι οι σαφείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να συγκρατήσουν την κρίση.

Πηγή: skai.gr