Σόιμπλε: Υπό συζήτηση η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να προσηλωθεί στις μεταρρυθμίσεις, ενώ επέμεινε ότι οι γερμανικές βοήθειες δεν είναι άνευ ανταλλαγμάτων.

«Εάν τα χρέη της Ελλάδας υπό προθεσμία δεν είναι βιώσιμα – και φαίνεται να μην είναι – πρέπει να μειωθούν, ώστε να γίνουν βιώσιμα. Αυτό συζητούμε τις τελευταίες μέρες», εξήγησε ο Σόιμπλε. «Γνωρίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι χρηματαγορές δεν το βλέπουν με καλό μάτι, όμως εναλλακτική λύση δεν υφίσταται».

Για άλλη μια φορά, ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο στη σειρά δανεισμό της Ελλάδας μπορεί να μην αρκέσει, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε αριθμητικά δεδομένα, την ώρα που πληθαίνουν οι κερδοσκοπικές εκτιμήσεις, αναφορικά με την προτεινόμενη απομείωση ονομαστικής αξίας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), είπε εξάλλου πως η χώρα του είναι έτοιμη να θεσπίσει τον φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε εθνικό επίπεδο, εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερα (ο φόρος να επιβληθεί) σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν όμως δεν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο, τότε ας προχωρήσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο - κι αν όχι, τότε ας προχωρήσει στο εθνικό επίπεδο».
Πηγή: Πηγή: www.kathimerini.gr