Θα πει η Σλοβακία «όχι»;

H χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα του συνασπισμού SaS έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει, με κυριότερο να αποκλειστεί ήδη από τώρα η συμμετοχή της Σλοβακίας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που θα διαδεχθεί τον EFSF το 2013. Προϋπόθεση, που απέρριψε η πρωθυπουργός Ραντίτσοβα.

Το αντιπολιτευόμενο Smer του πρώην πρωθυπουργού Φίτσο έχει διαμηνύσει ότι συμφωνεί επί της αρχής με τη διεύρυνση του ταμείου, ωστόσο προανήγγειλε ότι θα συναινέσει μόνον σε περίπτωση που η κυβέρνηση «παραδεχθεί την ανικανότητά της, παραιτηθεί και ανοίξει το δρόμο πρόωρων εκλογών».

Η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.

Αλληλεγγύη ζητά ο Μπαρόζο


Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης Μπαρόζο προς την γερμανική Bild-Online που δημοσιεύεται σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν καλεί τους γερμανούς φορολογούμενους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα, υπενθυμίζει, η Γερμανία δεν έχει χάσει χρήματα, καθώς η συμμετοχή της περιορίζεται σε δάνεια και εγγυήσεις και όχι σε απευθείας οικονομική ενίσχυση.

Τονίζει επίσης ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλον από το ευρώ και η όποια επιβάρυνση σήμερα είναι αναμφίβολα προτιμότερη από όσα θα ακολουθούσαν εάν κατέρρεε το κοινό νόμισμα. Ο κ. Μπαρόζο καλεί και τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες χώρες καθώς αυτό εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα. «Θα ήθελα να βοηθήσουν όλοι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το «ναι» της Μάλτας

Ομόφωνα το κοινοβούλιο της Μάλτας έδωσε χθες το βράδυ το πράσινο φως στη διεύρυνση του EFSF. Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα. Αναβλήθηκε ωστόσο για τη Δευτέρα λόγω νομικών ενστάσεων της αντιπολίτευσης.
Ας σημειωθεί ότι η συμβολή της Μάλτας (418.000 κάτοικοι) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης/ Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος