Κρατικοποιείται η βελγική Dexia

Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia για 4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελγίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Βέλγιο θα αναλάβει την Dexia Banque Belgique, η οποία έχει 6.000 υπαλλήλους, τέσσερα εκατομμύρια πελάτες και 80 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.

Στην Dexia θα παραμείνουν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 90 δισ. ευρώ, μερικά από τα οποία είναι τοξικά, τα οποία θα καλυφθούν από κρατικές εγγυήσεις - το 60,5% από το Βέλγιο, το 36,5% από τη Γαλλία και το 35 από το Λουξεμβούργο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα της τράπεζας στις Βρυξέλλες, ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είπε ότι η εθνικοποίηση θα εξασφαλίσει τη λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και παράλληλα θα την απαλλάξει από τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia.

Η Γαλλοβελγική τράπεζα ενέκρινε το σχέδιο, το οποίο εκτός από την κυβέρνηση του Βελγίου έχει εγκριθεί από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, σε όμιλο του Κατάρ περνάει η μονάδα της τράπεζας Dexia στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

Η έκθεσή της Dexia σε ελληνικά κρατικά ομόλογα φθάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, με το συνολικό πιστωτικό κίνδυνο από την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ -ο υψηλότερος μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιρουμένων των ελληνικών.
Πηγή: skai.gr