Έκθεση ΔΝΤ για Ευρώπη: Οι ισχυρές χώρες να αποφύγουν τις περικοπές
Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ (στα αγγλικά)

Να αποφύγουν τις δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους εις βάρος της ανάπτυξης, συμβουλεύει τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως αναφέρει, στην 100σέλιδη οικονομική επιθεώρηση για την Ευρώπη. αν χειροτερέψουν τα πράγματα σε χώρες όπως τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τις περικοπές επειδή μπορούν να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,1% το 2012 από 1,6% φέτος, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμένουν σε ύφεση μέχρι τις αρχές του 2013 και τα μέσα του 2012, αντίστοιχα.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι έχει καθυστερήσει η εύρεση μίας σταθερής λύσης στο πρόβλημα της ευρωζώνης και υπογραμμίζει ότι αυτό απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Όπως λέει, πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ και να γίνει μία επίδειξη ενότητας, πίσω από την οικονομική και νομισματική ένωση, που θα μπορέσει να πείσει τις αγορές.

Το Ταμείο ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αν συνεχίσει να απειλεί την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην ύφεση αν και πιθανότατα το 2012 θα κλείσει με μία οριακή ανάπτυξη. Παράλληλα είπε ότι αν η ευρωπαϊκή οικονομία κινηθεί σε αρνητικούς ρυθμούς, οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους.

Αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, ο κ. Μπόρχες είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί εξαιτίας της δυσμενέστερης του αναμενόμενου πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αργής εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: skai.gr
0 0 Bookmark

Απόρρητο