FED: Η αμερικανική οικονομία θα επηρεαζόταν από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία

Μια πιθανή στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα είχε συνέπειες στην οικονομία των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών είναι ελάχιστη προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι.

Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα δημιουργούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών ή εντάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι το οποίο θα προκαλούσε αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είπε ο Μπερνάνκι μιλώντας στη μικτή οικονομική επιτροπή του Κονγκρέσου.

Γι αυτό το λόγο ο Μπερνάνκι δήλωσε πως είναι κομβικής σημασίας οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματος στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για τους «αγανακτισμένους» της Γουόλ Στριτ, είπε πως κατανοεί ορισμένα από τα αιτήματά τους καθώς καταγγέλλουν τα προβλήματα του οικονομικού τομέα που οδήγησαν στην αναταραχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την αντίδραση των αρχών.

«Μέχρι ενός σημείου, δεν μπορώ να τους κατηγορήσω για κάτι. Είναι σίγουρο ότι με την ανεργία στο 9% και μια πολύ αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Για αυτό διαμαρτύρονται» τόνισε μιλώντας στη μικτή οικονομική επιτροπή του Κονγκρέσου, στην Ουάσινγκτον.
Το κίνημα της «Κατάληψης της Γουόλ Στριτ» που ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλες πολιτείες καταγγέλλει τις ανισότητες που αυξάνονται «σε μια εποχή όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέτουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, το συμφέρον τους πάνω από τη δικαιοσύνη, την καταπίεση πάνω από την ισότητα, διοικούν τα κράτη».

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr