Διαρθρωτικές αλλαγές και προϋπολογισμός στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011 θα εξετασθούν το απόγευμα της Δευτέρας στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πρόσθετες παρεμβάσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2011, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να εστιάζουν στην πλευρά των δαπανών.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, και πιθανότατα θα χρειαστεί «κούρεμα» τουλάχιστον 50% του χρέους της, δήλωσε στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Michael Fuchs.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί εντός του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, καθώς και η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης