Εγκρίθηκε από τη γερμανική κάτω Βουλή η ενίσχυση του EFSF

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τη γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag) η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης (ΕFSF), χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν υπήρξαν κάποιες διαροές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κάτω Βουλή ενέκρινε με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. 

Στο μεταξύ ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε νωρίτερα η γερμανική Βουλή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του EFSF, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της γερμανικής βουλής: «Οι κανόνες του EFSF δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα εκφρασθεί επ' αυτού».

Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη. Όμως το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ο Σόιμπλε έχει αρκεσθεί να τονίσει ότι τα μέσα που θα τεθούν στη διάθεση του Ταμείου «πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε  αμφιβολίες γα το εάν ο διευρυμένος μηχανισμός στήριξης θα επαρκέσει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Όποιος σήμερα υπόσχεται ότι αυτό θα είναι όλο, δεν είναι ειλικρινής», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ, επιρρίπτοντας στην καγκελάριο Μέρκελ και τον επί των Οικονομικών υπουργό της Σόιμπλε ότι «εξαπατούν τους ανθρώπους τους όταν υποστηρίζουν το αντίθετο».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση λέει όλη την αλήθεια, καθώς μέχρι τώρα η καγκελάριος δεν τολμούσε να τα πει καθαρά και ξάστερα στο κόμμα της και στους Φιλελεύθερους».

Πηγή: skai.gr