Alpha Bank: Απολύτως αναγκαία τα νέα μέτρα

Aπολύτως αναγκαία για τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012 χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης η Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

"Τα νέα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία για να εξασφαλισθεί η έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 με τις οποίες εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδος έως το 2014 και κατ' επέκταση έως το 2020. Οι ετήσιες δανειακές ανάγκες της χώρας με την πλήρη εφαρμογή του δεύτερου Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης δεν θα υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-2020. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις, με τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και των εξαγωγών να εμφανίζουν ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης", αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Η αναγκαιότητα των μέτρων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, προσθέτουν. Η πιστή εφαρμογή τους συνεπάγεται τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2012 (1,1% του ΑΕΠ), από πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2011 και 11,4 δισ. ευρώ το 2010.

Η δραστική μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων κατά 9,8 δισ. ευρώ το 2011 και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012 (με επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4 δισ. ευρώ) είναι σήμερα απολύτως αναγκαία για τη χώρα για να τερματιστεί άμεσα η δημιουργία επιπλέον δημοσίου χρέους από το γεγονός ότι κράτος εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει από φόρους και άλλες πηγές. Είναι αναγκαία για να τεθεί το δημόσιο χρέος της χώρας ως προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία μετά το 2012, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Πηγή: skai.gr